Hoe onverwerkte trauma ons leven vormt.
In ons leven dragen we allemaal ervaringen met ons mee die diepe impact kunnen hebben op wie we zijn, hoe we denken en hoe we handelen. Deze ervaringen kunnen soms trauma’s worden. Vaak onbewust. Dit kan een rol te spelen in onze fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. Bij Journey Balance richt ik mij op het herstellen van balans en het bevorderen van heling door middel van bewustzijn, zelfcompassie en spirituele begeleiding. De inzichten die ik vorige week heb opgedaan tijdens een lezing van Dr. Gabor Maté sluiten perfect aan bij mijn benadering van heling en persoonlijke groei. In dit blog neem ik je mee hoe zijn werk ons kan helpen om trauma’s te begrijpen en te helen.
Wat is trauma volgens Gabor Maté?
Dr. Gabor Maté beschrijft trauma niet alleen als het resultaat van een schokkende gebeurtenis, maar meer als de emotionele en mentale littekens die ontstaan wanneer we geen ruimte hebben gehad om onszelf volledig te uiten en te verwerken wat we hebben meegemaakt. Dit kan gaan om grote gebeurtenissen zoals verlies, maar ook om subtiele vormen van emotionele verwaarlozing, onbegrip, of gebrek aan veiligheid in de kindertijd.
Volgens Maté heeft trauma diepe invloed op hoe we ons leven leiden. Hij benadrukt dat trauma niet alleen de geest raakt, maar ook ons fysieke lichaam. Chronische stress, angsten en gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziektes worden vaak gelinkt aan onverwerkte emoties. Bij Journey Balance erken ik deze diepgewortelde verbinding tussen lichaam en geest. Juist daarom richt ik mij op holistische heling waarbij beide aspecten centraal staan.
De pijn achter verslaving
Waarom de pijn, niet waarom de verslaving?
Veel mensen zien verslavingen, of dat nu aan alcohol, drugs, eten of zelfs technologie is, als een persoonlijke zwakte of falen. Maar Maté’s werk brengt een ander perspectief. Verslaving is geen keuze, maar een poging om pijn te verlichten. In plaats van te vragen: “Waarom de verslaving?”, stelt hij de vraag: “Waarom de pijn?”.
Bij Journey Balance benader ik verslaving en ongezonde patronen vanuit een spirituele en emotionele invalshoek. Ik help mijn cliënten om niet alleen hun gedrag te begrijpen, maar ook de diepere oorzaken te ontdekken. Wat voor pijn ligt er onder het oppervlak? Welke trauma’s zijn er onverwerkt gebleven? Wanneer we die pijn durven te erkennen en er met liefdevolle aandacht naar kijken, kan er ruimte ontstaan voor heling.
Het belang van zelfcompassie bij heling
Een van de krachtigste boodschappen in Maté’s werk is het belang van zelfcompassie. Vaak oordelen we onszelf hard om onze imperfecties en zwakheden. We veroordelen onszelf omdat we denken dat we anders zouden moeten zijn. Maar volgens Maté is juist dit oordeel wat ons tegenhoudt in ons helingsproces.
Zelfcompassie betekent dat we leren om met zachtheid naar onszelf te kijken, zelfs naar die delen van onszelf die we liever niet willen zien. Ik geloof dat zelfcompassie essentieel is voor het herstellen van balans. Wanneer we onszelf toestaan om kwetsbaar te zijn en te accepteren dat ook wij menselijk zijn, ontstaat er ruimte voor transformatie.
De invloed van stress op gezondheid
Chronische stress is een stille veroorzaker van ziekte. Maté legt een sterke link tussen emotionele onderdrukking en gezondheidsproblemen zoals auto-immuunziekten, kanker en hartaandoeningen. Volgens hem ondermijnt het niet kunnen uiten van emoties onze fysieke gezondheid.
In onze moderne wereld is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de eisen van het dagelijks leven. Stress wordt vaak als normaal gezien, maar de prijs die we daarvoor betalen is hoog. In de Journey Balance Studio werk ik met methodes zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en energetische healing om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden. Wanneer je leert om je emoties op een gezonde manier te uiten, kan je lichaam eindelijk ontspannen en beginnen met helen.
Authenticiteit herstellen, je ware zelf omarmen
Maté spreekt vaak over het conflict tussen authenticiteit en aanpassing. Als kinderen leren we ons aan te passen aan de verwachtingen van onze omgeving om liefde en acceptatie te krijgen. Maar als we te ver gaan in dat aanpassingsproces, verliezen we het contact met wie we werkelijk zijn. We raken afgescheiden van onze ware zelf.
Ik geloof dat persoonlijke en spirituele groei begint met het herstellen van die verbinding met je authentieke zelf. Dit betekent dat je je eigen waarheid durft te leven, los van wat anderen van je verwachten. Het betekent ook dat je je eigen pijn erkent en de moed hebt om door die pijn heen te werken. Alleen dan kan je je ware potentieel bereiken en de balans vinden waar je naar verlangt.
Het pad naar heling, een uitnodiging tot zelfonderzoek
Heling is een reis, en bij Journey Balance begeleid ik je op dat pad. De inzichten van Gabor Maté vormen een krachtige bron van wijsheid voor iedereen die worstelt met onverwerkt trauma, stress, of verslaving. Zijn werk laat zien dat ware heling begint bij bewustwording en compassie – voor jezelf en voor je ervaringen.
Ik nodig je uit om jezelf deze compassie te gunnen. Om eerlijk naar binnen te kijken, je pijn te erkennen en te beginnen met het herstellen van de balans in je leven. Of je nu zoekt naar emotionele heling, spirituele groei, of een manier om weer in contact te komen met je authentieke zelf, ik sta klaar om je te ondersteunen.
Trauma’s hebben de kracht om ons leven te sturen op onbewuste manieren, maar de sleutel tot heling ligt in het terugkrijgen van onze eigen kracht. Door te kiezen voor zelfcompassie en authentieke expressie, kunnen we de patronen doorbreken die ons gevangen houden in pijn. Iedereen heeft de mogelijkheid om te helen en te groeien en ik ben voor jou om je te begeleiden op die reis.
Highlights van mijn avond:
- Trauma als basis van veel problemen: Maté stelt dat veel mentale en fysieke problemen voortkomen uit onverwerkt trauma, vaak uit de kindertijd. Trauma hoeft niet altijd een schokkende gebeurtenis te zijn, maar kan ook subtiel en langdurig zijn, zoals emotionele verwaarlozing.
- Verslaving is een coping-mechanisme, geen keuze: In plaats van verslaving te zien als een zwakte of persoonlijke mislukking, bekijkt Maté het als een poging om (ondraaglijke) pijn te verlichten. De vraag is niet “Waarom de verslaving?”, maar “Waarom de pijn?”.
- De impact van stress op gezondheid: Maté benadrukt de rol van chronische stress bij het ontstaan van ziekten. Hij legt een sterke link tussen het niet kunnen uiten van emoties en het ontwikkelen van chronische ziektes zoals auto-immuunziekten en kanker.
- Compassie: Een van Maté’s kernprincipes is dat we met compassie naar onszelf mogen kijken. Bewustzijn en zelfcompassie zijn volgens hem essentieel voor heling, omdat ze ons in staat stellen onszelf te begrijpen zonder oordeel.
- Authenticiteit versus aanpassing: Volgens Maté worstelen veel mensen met het conflict tussen authenticiteit en aanpassing. Als kind passen we ons aan om liefde en acceptatie te krijgen, maar dit kan ons scheiden van onze ware zelf. Het herstellen van die verbinding is volgens hem essentieel voor welzijn.
“Trauma is niet alleen wat je overkomt, maar vooral wat er binnenin je gebeurt als gevolg van wat je meemaakt.”
Ik ben benieuwd…
Wat betekent authenticiteit voor jou?
Hoe kun je jouw ware zelf weer omarmen?
Ik wens je heel veel liefde, geluk en wijsheid.
Liefs, Marcelle
#Trauma #Stress #Bewustzijn